De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Bewust eten en koken: dit zijn 5 goede voornemens voor 2021

[um_bookmarks_button]

Gelukkig nieuwjaar! Om het nieuwe jaar fris te starten schrijven veel mensen goede voornemens voor zichzelf op. Dat betekent dat je doelen bedenkt die je dit jaar wil bereiken. De Kookhoek vindt het belangrijk dat we in 2021 nog meer aandacht besteden aan bewust eten en koken. En dat we dat samen doen met mensen waarvan we houden.

Wil jij ook meer doen met bewust eten en koken? Dan kan jij deze 5 goede voornemens op je lijstje schrijven! Doe je met ons mee?

1. Minder voedsel verspillen

We gooien meer weg dan we denken. En dat is zonde. Heb je brood over? Dan kan je wentelteefjes maken. Is het fruit te rijp? Maak er een smoothie van. Vergeet ook bij de broccoli de steel niet. Die kan je prima gekookt eten, maar je kan er ook een soep of dip van maken. 

Het is ook slim om een lijstje te maken voordat je naar de supermarkt gaat met je ouders. Zoek het recept op, kijk wat je ervoor nodig hebt en haal precies genoeg eten. Daarna is het tijd om te koken! Weeg precies het aantal aardappelen, rijst of groenten af dat je nodig hebt. Dan maak je nooit te veel en hoef je niks weg te gooien.

Toch een beetje eten over? Doe het in een bakje en bewaar het in de koelkast. Dan heb je de volgende dag een lekkere lunch!

Bewust eten en koken: dit zijn 5 goede voornemens voor 2021 1
Bewust eten en koken: dit zijn 5 goede voornemens voor 2021 2

2. Vijf nieuwe gerechten leren maken

Koken is super leuk! Zo leer je steeds beter koken. Het is ook gezellig als je het samen doet! Vraag eens aan je broertje, zusje, vriendinnetje of opa of ze samen een recept willen maken. Heb je een recept al bijna onder controle? Test jezelf door het een keer uit je hoofd te proberen.

Inspiratie nodig? Kijk eens bij dit recept voor Hollandse snert, maak eens spaghetti met broccolipesto en eindig het diner met een lekkere vegan chocolademousse.

3. Minimaal 1 keer koken in de week

‘Ga maar zitten pap en mam! Ik regel het avondeten.’ Met alle nieuwe recepten die je leert in De Kookhoek heb je genoeg gerechten om voor te schotelen aan je familie. Zet een leuk muziekje op, doe een schort om en duik die keuken in!

Pas wel goed op: met hete dingen zoals de oven moet je even hulp vragen aan een volwassene.

En nog een voordeel aan zelf koken: je kan kiezen wat je zelf lekker vindt!

Bewust eten en koken: dit zijn 5 goede voornemens voor 2021 3
Bewust eten en koken: dit zijn 5 goede voornemens voor 2021 4

4. Meer lokaal en in het seizoen eten

Lokaal voedsel is voedsel dat zo dichtbij mogelijk wordt gemaakt. In juni tot september is het bijvoorbeeld in Nederland aardbeienseizoen. Dan worden ze geoogst.

Goed nieuws! Als je lokaal koopt, koop je ook bijna altijd uit het seizoen. Je koopt producten die nu in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Als je je aardbeien buiten het aardbeienseizoen koopt, kan het zijn dat deze aardbeien een heel ver moesten reizen voor ze in jouw koelkast liggen. Hierdoor komen er slechte gassen in de lucht.

Ga ook eens zelf naar de boer toe om groenten en fruit te kopen. Zo kan je goed zien hoe eten groeit en waar het vandaan komt. Heb je vragen? Stel ze aan de boer! Extra leuk: vaak mag je zelf het land op om te plukken. Ook kan je letten op Fair Trade eten. Dat betekent dat boeren uit andere landen een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Klik hier om te leren hoe Fair Trade werkt.

Weten wanneer bepaalde groenten en fruit in het seizoen zijn? Houd De Kookhoek in de gaten voor onze seizoenskalender.

5. Duurzamer eten en koken

Duurzaam eten betekent dat je weet wat je eet en hoe je daarmee omgaat. Bijvoorbeeld dat je wat minder vlees eet, omdat je weet dat het slecht is voor het klimaat en niet leuk voor de dieren. Of dat je kiest voor een wortel die in Nederland is gemaakt, in plaats van aan de andere kant van de wereld.

Weten wat je kan doen om duurzamer te eten en te koken? Klik dan hier.

Bewust eten en koken: dit zijn 5 goede voornemens voor 2021 5

Volg ons op Instagram, Pinterest, LinkedIn, YouTube en TikTok voor meer kookvideo’s, recepten, Ingrediënten van de week en nog veel meer!