De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

10 tips om duurzaam te eten

Duurzaam eten? Wat is dat? Duurzaam eten betekent dat je weet wat je eet en hoe je daarmee omgaat. Bijvoorbeeld dat je wat minder vlees eet, omdat je weet dat het slecht is voor het klimaat en niet leuk voor de dieren. Of dat je kiest voor een wortel die in Nederland is gemaakt, in plaats van aan de andere kant van de wereld. Maar wat kan je allemaal doen om duurzaam te eten en te koken? Wij geven je 10 tips!

Eten

10 tips om duurzaam te eten 1

1. Eet lokaal en uit het seizoen

Lokaal voedsel is voedsel dat zo dichtbij mogelijk wordt gemaakt. In juni tot september is het in Nederland aardbeienseizoen. Dan worden ze geoogst.

Goed nieuws! Als je lokaal koopt, koop je ook bijna altijd uit het seizoen. Je koopt producten die nu in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Als je je aardbeien buiten het aardbeienseizoen koopt, kan het zijn dat deze aardbeien een heel ver moesten reizen voor ze in jouw koelkast liggen. Hierdoor komen er slechte gassen in de lucht.

Kijk hier om te zien welke groenten en fruit er in het seizoen zijn.

2. Eet niet teveel dierlijke producten

Vlees en zuivel zijn niet goed voor het klimaat. Voor de productie is veel water en land nodig en slechte gassen gaan erdoor de lucht in. En het is natuurlijk ook niet leuk voor de dieren.

Eet daarom vaker vegetarisch of veganistisch. Vervang je stukje kipfilet met een tofuburger, gebruik vegetarisch gehakt in de spaghetti of eet een avocado op je brood in plaats van kaas. Kijk hier voor een heerlijke vegetarische soep.

3. Eet zoveel mogelijk van het product op

We gooien meer weg dan we denken. En dat is zonde. Vergeet bijvoorbeeld bij de broccoli de steel niet. Die kan je prima gekookt eten, maar je kan er ook een soep of dip van maken. De schil van een sinaasappel kan je gebruiken voor extra smaak door de pasta of over een dessert. Even raspen en klaar!

En wat doe je met schillen van groenten? Maak er heel makkelijk zelfgemaakte chips van. Verwarm de oven voor op 150 graden, leg de schillen op een bakplaat met bakpapier, voeg naar smaak wat zout, kruiden en olijfolie toe. Even wachten en na een uurtje heb je een knapperige snack!

Koken

10 tips om duurzaam te eten 2

4. Koop en kook niet meer dan je opkrijgt

Maak voordat je samen met je ouders naar de supermarkt gaat een lijstje met wat jullie gaan eten. Zoek het recept op, kijk wat je ervoor nodig hebt en haal precies genoeg eten.

Tijd om te koken! Weeg precies het aantal aardappelen, rijst of groenten af dat je nodig hebt. Dan maak je nooit te veel en hoef je niks weg te gooien.

Toch een beetje eten over? Doe het in een bakje en bewaar het in de koelkast. Dan heb je de volgende dag een lekkere lunch!

5. Verspil minder water

Water verspillen is hartstikke zonde en niet nodig. Tijdens het koken kun je ervoor zorgen dat je minder water verspilt.

Ben je groenten aan het wassen? Zet tussendoor de kraan uit als je er niks onder houdt. Als je water gaat koken, schenk er dan precies genoeg in en gebruik alleen wat je nodig hebt. Ook is het slim om de vaatwasser niet aan te zetten als hij niet vol is. Water bespaard? Check!

6. Scheid je afval

Als je gekookt hebt, een papiertje van een snoepje haalt of de verpakking van een doos tomaatjes weggooit, zorg dat je het afval scheidt. Maak een aparte bak voor plastic, een bak voor groen en etensresten en een restafval bak. Papier en glas moet natuurlijk ook apart! Vraag een volwassene om hulp.

In de supermarkt

10 tips om duurzaam te eten 3

7. Neem een tas mee naar de supermarkt

Als je naar de supermarkt gaat, koop dan geen plastic tasje maar neem zelf een leuke tas mee om je boodschappen in te doen! Veel beter voor het klimaat en het staat ook nog eens leuker.

8. Koop ook groenten en fruit die er iets minder mooi uitzien

Sommige groenten en fruit zien er iets minder ‘mooi’ uit als hun vriendjes, maar ze smaken net zo lekker! Kies dus een keer voor een wortel met twee benen of een paprika met een punthoofd. Zo hoeven deze niet te worden weggegooid!

Aan de slag

10 tips om duurzaam te eten 4

9. Neem een lunchbox mee

Neem een lunchbox mee naar school in plaats van je brood in plastic zakjes te doen. Deze zakjes gooi je vaak na één keer gebruiken alweer weg en dat is zonde! Een lunchbox kan je vaker gebruiken en je eten blijf er ook veel lekkerder in. Kijk eens naar onze blog welke recepten er heerlijk zijn om mee te nemen naar school.

10. Kweek je eigen groenten en fruit 

Kweek je eigen groenten en fruit in de tuin of op het balkon! Niets is lekkerder dan eten uit je eigen moestuin op te peuzelen. Begin met tomaten, aardbeien of paprika, dat is niet zo moeilijk!

Meer van dit soort content zien? Volg ons op Instagram.

Loading..