De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Eerlijk eten: wat is dat? Alles over Fairtrade!

[um_bookmarks_button]

Het is Fairtrade week! Dit betekent dat we in Nederland extra aandacht besteden aan eerlijke handel. Maar wat is Fairtrade eigenlijk en wat kan je maken met fairtrade producten? Wij maken met het recept van Fairtrade Original een Thaise gele curry. Heerlijk!

Wat is fair trade?

Voor lange tijd werkten boeren uit Azië en Afrika voor Europese en Amerikaanse bedrijven. De boeren verbouwden bijvoorbeeld bananen, koffie, thee en cacaobonen op hun land. De westerse (rijke) bedrijven lieten deze boeren heel erg hard werken voor heel weinig geld. Daardoor werden de boeren erg arm. De rijke bedrijven verkochten de producten daarna voor veel meer geld in rijke landen. Dat was en is nog steeds niet eerlijk (in het Engels noem je dat ‘not fair’).

Daarom proberen we de boeren meer te betalen voor hun producten. Dit noemen we eerlijke handel, in het Engels vertaal je dat als fair trade.

Maar hoe weet je of de boeren voor een product in de supermarkt genoeg geld hebben gekregen? De stichting Max Havelaar keurt producten. Als het product minstens 20% fair trade is, krijgt het product een sticker met het Max Havelaar keurmerk. Dan weet je dat de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen.

Eerlijk eten: wat is dat? Alles over Fairtrade! 1
Eerlijk eten: wat is dat? Alles over Fairtrade! 2

Max Havelaar heeft drie regels, voordat producten het keurmerk krijgen. Dat zijn deze:

1. De mensenrechten. Er werken geen kinderen onder de 15 jaar voor het maken van het product en mensen (boeren) verdienen voldoende geld bij het verkopen van hun producten.

2. Het milieu. Er mag niet worden gewerkt met pesticiden, dit zijn chemische stoffen die ziekten, plagen en onkruid voorkomen. Ook leren boeren hoe ze goed voor het milieu kunnen zorgen en verminderen ze het watergebruik

3. Het dierenwelzijn. De dieren hebben genoeg ruimte om te leven waardoor ze goed kunnen bewegen en krijgen ze genoeg en gezond te eten

Fairtrade recept: Thaise gele curry met bloemkool

Er zijn heel veel recepten die je kan maken met fairtrade producten, en dit is een van onze favorieten. Dit recept voor Thaise curry is van Fairtrade Original. Wanneer ga jij hem maken? Laat het ons weten via Instagram.

Wat heb je nodig?

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
  • 150 gram doperwten, uit de diepvries
  • 300 gram kikkererwten, uit blik (afgespoeld en uitgelekt)
  • 3 eetlepels gehakte koriander

En producten van FAIRTRADE ORIGINAL:

  • 1 pakje Thaise Gele Curry
  • 400 milliliter Kokosmelk
  • 300 gram Thaise bruine Rijstnoedels

Hoe maak je het?

1. Wok de Thaise Gele Curry kruidenpasta in een pan kort op hoog vuur en doe hier de bloemkoolroosjes bij. Bak de bloemkool al roerend mee voor 3 minuten

2. Roer de kokosmelk erdoor en breng het geheel aan de kook

3. Laat de curry op laag vuur ongeveer 6 minuten sudderen tot de bloemkoolroosjes beetgaar zijn

4. Voeg tijdens de laatste 2 minuten de doperwten en kikkererwten toe aan de curry en warm het goed op

5. Maak ondertussen de rijstnoedels klaar volgens de verpakking

6. Tijd om op te scheppen! Doe de rijstnoedels op de borden, schep hierover de curry met bloemkool, kikkererwten en doperwten en bestrooi met wat kruiden.

7. Eet smakelijk!

Wil jij ook fair trade producten kopen en er een lekkere maaltijd van koken? Veel producten kan je gewoon kopen in de supermarkt. Zoek naar producten met het Max Havelaar keurmerk en kijk op de website van FairTrade Nederland als je nog meer wilt weten. 

Volg je ons al op onze socials? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.