De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Zelf pindakaas maken

[um_bookmarks_button]

Het is vandaag Nationale Pindakaasdag! Daarom zet Marije dit smeuïge goedje in het zonnetje. Bijna de hele wereld is fan van pindakaas. Wist je dat het in het Engels peanut butter heet? Zij zeggen dus eigenlijk pindaboter. Logischer eigenlijk, maar in Nederland was boter een beschermde naam. Dat mocht niet zomaar gebruikt worden. Toen vergeleken de pindakaasmakers hun smeersel met leverkaas. Dat was ook smeerbaar en zat geen kaas in. Pindakaas was de oplossing!

Dit recept komt uit boek 1 van de kookboekenserie van De Kookhoek: Koken met Kinderen. Nog even geduld! De eerste twee kookboeken komen in mei uit.

Wat heb je nodig:
Voor 300 milliliter (1 potje)

  • 350 gram gedopte pinda’s

Wist je dat:

Niet iedereen pindakaas even leuk en lekker vindt? Sommige mensen zijn bang dat het aan hun gehemelte blijft plakken! Dat heet arachibutyrofobie.

Hoe maak je het?

1. Rooster de pinda’s een paar minuutjes in een droge koekenpan op halfhoog vuur. Hier worden ze lekkerder van! Laat ze daarna weer afkoelen op een bordje.

2. Kieper de pinda’s in een keukenmachine of in het hakmolentje van een staafmixer. Laat die zo’n 5 minuten rammelen, tot je een mooi glad smeerseltje hebt.

3. Schep de pindakaas over in goed schoongemaakte potjes. Of gewoon meteen op je brood!

Tip: Hou je van stukjes in je pindakaas? Doe dan maar de helft van de pinda’s in de keukenmachine, hak de andere helft zelf fijn… en meng ze dan handmatig door elkaar.

Tip: maak je potje goed schoon voor je er pindakaas in doet. Zonder bacterien in het potje gaat je pindakaas langer mee! Dat doe je zo:

Was de potjes goed af en spoel het sop weg. Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch) en 140 graden (hete lucht). Zet de potjes met de opening naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat ze afkoelen.

Deksels en rubberen ringen kan je steriliseren door ze te dompelen in kokend heet water. De hitte van de oven en het hete water doden alle bacteriën. Let op: vraag hierbij altijd een volwassene! Je kan je lelijk verbranden.

Volg je ons al op onze socials en op TikTok? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.

Volg je ons al op onze socials? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.