De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Ramadan, wat eet je dan? Batbot

[um_bookmarks_button]

Majdouline is een grote fan van batbot. Kip, tonijn, groenten, heel veel vullingen zijn lekker in deze zachte broodjes. Daarom geeft ze dit recept aan Anouk om uit te testen. Nu is Anouk ook een fan van batbot! Batbot zijn Marokkaanse broodjes die in de koekenpan gebakken worden. Ook dit gerecht wordt vaak gegeten tijdens de ramadan.

De ramadan is een maand waarin moslims tussen de ochtendschemering en zonsondergang niet eten en drinken. Dat betekent dat ze ‘s ochtends eten voordat de zon opkomt (deze maaltijd heet Suhur), dan de hele dag niet, en ‘s avonds als het weer donker is, weer wel (deze maaltijd heet Iftar). Dit doen ze onder andere om bewuster te worden, hun trouw aan Allah (God) te bewijzen en om de liefde extra te vieren met vrienden en familie.

Wist je dat het eerste wat er gegeten wordt na zonsondergang een dadel is? Daarmee wordt het vasten onderbroken.

Wat heb je nodig:

Voor 8 stuks 

 

  • 5 gram zout
  • 100 ml magere kwark
  • 100 ml warm water

Hoe maak je het?

Dit recept is geïnspireerd op een recept van de Kookmutsjes. 

1. Meng de gist en het warme water. 

2. Pak een kom en doe daar de bloem, het griesmeel, de suiker en de kwark in. Voeg het zout toe aan de rand van de kom, zodat het niet mengt met de gist. 

3. Als de gist helemaal is opgelost in het water, mag je het voorzichtig in de kom gieten. Let op! Giet het water in het midden van de kom, zodat het zout niet in aanraking komt met de gist. 

4. Tijd om te kneden! Kneed het deeg tot een mooie grote deegbol voor ongeveer 10 tot 15 minuten. 

5. Leg de bol terug in de kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat de kom een uur staan op kamertemperatuur zodat het deeg kan rijzen. Dat betekent dat het deeg gaat groeien. 

6. Als je na een uur de theedoek van de kom haalt, kun je zien dat de bol twee keer zo groot is geworden! Strooi wat bloem of griesmeel op je werkplek. Dan blijft het deeg niet aan het aanrecht of de tafel plakken als je bezig bent.

7. Verdeel het deeg in acht bollen. Druk die bollen een beetje plat. Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier en laat de broodjes opnieuw rijzen voor een half uurtje. 

8. Verhit een pan met een dikke bodem. Bak de batbot in de pan op een middelhoog vuurtje tot het broodje goudbruin is. Leg de batbot op een bord en dek het meteen af met een theedoek. Zo blijven de broodjes zacht. 

9. Tijd om te eten! Vul jouw broodje met je favoriete vulling. Anouk kiest voor tonijnsalade, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor kip, groenten of halal gehakt. Lekker! 

 

 

Volg je ons al op onze socials en op TikTok? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.

Volg je ons al op onze socials? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.