De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Kaiserschmarnn

[um_bookmarks_button]

Misschien heb je het weleens gegeten op wintersport in Oostenrijk. In dat land staat dit recept bijna overal op het menu! En dat begrijpen wij wel: het is heel erg lekker en leuk om te maken. Daarom staat dit recept in ons tweede kookboek ‘Koken met Kinderen – van over de hele wereld’. Dit boek komt in april uit, maar Marije doet alvast voor hoe het moet! Met wie ga jij Kaiserschmarnn maken?

Wat heb je nodig?

  • 125 gr patentbloem
  • 3 eieren (middelgroot)
  • 25 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/8 tl zout
  • 300 ml volle melk
  • 4 el roomboter (ongezouten) om in te bakken
  • 50 gr poedersuiker

Hoe maak je het?

1. Zeef de bloem. Hoe fijner de bloem, zonder brokjes en klontjes, hoe sneller je een glad beslag hebt. Doe dit met twee kommen en een zeef. Giet de bloem uit de ene kom door de zeef in de andere kom.

Tip: Weeg eerst alle ingrediënten af. Dat is het handigste bij bakrecepten, je hebt dan alles handig klaarstaan

2. Scheid de eieren in twee mengkommen. Een kom met het eigeel (het gele deel) en met de eiwitten (het doorzichtige deel).

Tip: Wanneer er eigeel bij het eiwit komt kun je het eiwit niet meer stijf kloppen. Dit komt omdat dan de eiwitten te vet zijn geworden door het eigeel, doe dit dus heel nauwkeurig en rustig

3. Klop het eigeel los met een garde. Doe de suiker, vanillesuiker en het zout erbij en klop opnieuw tot een mooi glad beslag. Wanneer je de garde omhoog houd loopt het beslag er als een dikke sliert vanaf. Dan is het goed.

4. Pak nu een spatel, doe de gezeefde bloem bij de eieren en spatel rustig om (niet hard roeren). Als alles goed gemengd is kun je de melk door het beslag spatelen.

5. Klop de eiwitten stijf, gebruik hiervoor een mixer. Ze zijn stijf wanneer je de mengkom met eiwitten op zijn kop boven je hoofd kunt houden er niets uit komt. Probeer maar eens!

6. Spatel dan de eiwitten door het beslag, Let op: doe dit heel rustig! Anders roer je alle luchtigheid eruit

7. Zet een koekenpan op hoog vuur. Laat voor elke pannenkoek 1 eetlepel boter in de pan smelten. Wanneer de belletjes van de gesmolten boter weg zijn doe je 1,5 soeplepel beslag in de pan.

Tip: Het is een dik beslag, zorg dat het beslag overal op de bodem van de pan komt. Je kunt het met een spatel helemaal over de bodem verdelen

8. Bak de onderkant van de pannenkoek mooi bruin. Je kunt even spieken met een spatel. Wanneer hij klaar is verschijnen er allemaal kleine belletjes aan de bovenkant van de pannenkoek. Maar even spieken werkt ook heel goed

9. Draai hem dan om (met 2 spatels, of vraag hulp van een volwassene) en bak de andere kant bruin. Bak zo in totaal 4 dikke pannenkoeken

10. Leg de pannenkoeken die je klaar hebt op een groot bord. Trek met een vork de pannenkoeken in allemaal stukken, doe ze terug in de pan en warm ze in 5 minuten weer helemaal op

11. Verdeel de stukjes over 4 borden en bestrooi met lekker veel poedersuiker! Klaar is de Kaiserschmarnn!

Wist je dat Aftellen naar Kerst met De Kookhoek is begonnen? Met deze adventskalender komt er elke dag om 12:00 uur iets leuks online. Volg ons op Instagram, Pinterest, LinkedIn, YouTube en TikTok voor meer recepten, video’s, quizzen en de allerleukste winacties van onze partners. Doe je mee?

Volg je ons al op onze socials? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.