De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Eten weggooien? Zonde!

Het is toch zonde om voedsel te verspillen? Dat vinden wij ook. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om voedselverspilling tegen te gaan. Van 1 tot en met 7 september is het Verspillingsvrije week. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft een aantal challenges bedacht om samen een groot verschil te maken. Ook ná deze verspillingsvrije week. De Kookhoek doet mee, jij ook?

Waarom?

Ongeveer 9% van ons eten belandt jaarlijks in de prullenbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol! Dat is natuurlijk zonde. Als we minder eten weggooien, hoeft er minder worden gemaakt. En dat scheelt heel veel energie; de productie van eten vraagt namelijk veel van de wereld. Door minder voedsel te verspillen zorgen we beter voor de aarde en het klimaat.

 

Eten weggooien? Zonde! 1

Verspillingsvrije kok

 

De beste kok in de keuken is de verspillingsvrije kok. Als verspillingsvrije kok kook je thuis de lekkerste recepten zónder voedsel te verspillen. Zo leer je om je voorraad goed te gebruiken en heerlijke maaltijden te maken van de restjes in je koelkast. Die overgebleven paprika snij je bijvoorbeeld in stukjes door de pasta en van het oude brood in de broodtrommel maak je croutons voor in de soep. Hmm, onze magen gaan al rommelen.

Ook meedoen? Stuur De Kookhoek een foto van jouw overgebleven producten. Dan maken wij er een leuk recept van en hoef jij niks weg te gooien!

Stuur je foto in op Instagram: @dekookhoekcom

Hoe verspil ik minder voedsel?

Ook na deze verspillingsvrije week kun je gewoon doorgaan met het tegengaan van voedselverspilling. Je maakt een goede start door deze tips te volgen. Vraag je bij deze punten even hulp aan een volwassene? Samen weet je meer dan alleen.

Check je voorraad

Wat moet er als eerste op? Heb je nog restjes over? Kook met deze ingrediënten je koelkast leeg. 

Maak een planning en een boodschappenlijstje

Wat ga je eten deze week? Koop dan alleen de boodschappen die je echt nodig hebt, zodat je niets overhoudt. Dan hoef je dus ook niks weg te gooien!

Kijk, ruik en proef

Wist je dat er twee verschillende soorten houdbaarheidsdatums zijn? Als de ‘Ten minste Houdbaar Tot’ datum op de verpakking staat, betekent het dat deze producten niet zo snel bederven. Het kan wel gebeuren dat het product wat minder lekker wordt. Dus kijk, ruik en proef of het nog lekker is ná de datum. Let op: als er ‘Te Gebruiken Tot’ op de verpakking staat, bederft het product snel. Dit is dan ook de laatste dag dat je het nog kan eten. Eet het dus hiervoor op of stop het in de vriezer.

Zet je koelkast op 4 graden

Vier graden is de ideale koelkasttemperatuur voor de meeste producten. Tip: laat eten ook niet te lang buiten de koelkast staan. Dan komen er sneller bacteriën op.

Kook op maat

Weeg de pasta af, tel je wortels en ontdooi alleen je broodjes die je gaat eten. Zo heb je precies genoeg en hoef je niets weg te gooien.

Weet waar je je eten het beste bewaart

Sommige producten blijven het langste goed in de koelkast, terwijl je andere beter buiten de koelkast kan bewaren. Wist je bijvoorbeeld dat je eieren in de koelkast moet zetten? Tomaten en komkommers kan je dan weer buiten de koelkast bewaren. Doe een koelkastcheck via de bewaartips van Het Voedingscentrum.

Wil je meer informatie? Kijk dan bij Samen Tegen Voedselverspilling of Het Voedingscentrum. Benieuwd hoe De Kookhoek voedselverspilling tegengaat? Volg ons op Instagram.

Loading..