Yoghurt
Wat is yoghurt?
Yoghurt wordt gemaakt van melk. Melk komt bijvoorbeeld uit een koe of een geit. Yoghurt bestaat uit melk en melkzuur, maar smaakt toch heel anders dan melk. Het heeft een zuurdere smaak en een dikkere structuur. Dat komt omdat het in de fabriek wordt verwerkt. Veel mensen eten het als ontbijt met bijvoorbeeld fruit of muesli, of als toetje na het avondeten.
Welke soorten yoghurt zijn er?
Eigenlijk zijn er maar twee verschillende soorten yoghurt: roeryoghurt en standyoghurt. Roeryoghurt is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat. standyoghurt wordt niet geroerd en rijpt in de verpakking. Standyoghurt is daardoor dikker dus je kunt dit niet schenken. Soms worden er suikers en smaken aan de yoghurt toegevoegd om het wat zoeter te maken. Denk bijvoorbeeld aan aardbeienyoghurt.
Hoe wordt yoghurt gemaakt?
Yoghurt wordt gemaakt van melk. Dit gebeurt meestal in een zuivelfabriek. De eerste zuivelfabrieken ontstonden ongeveer 150 jaar geleden. De koeien werden gemolken, waarna de melk in een wagen werd geladen om naar de fabriek te gaan. Soms werden hier zelfs speciale melkboten voor gebruikt. Deze melkboten bestaan niet meer, maar de fabrieken nog wel. In de fabriek wordt van de melk yoghurt gemaakt. Maar hoe doen ze dat dan?
In de zuivelfabriek staan grote tanks waar melk in wordt gedaan. Deze tanks worden op ongeveer 95 graden verwarmd om de slechte bacteriën uit de melk te halen. Daarna wordt melk weer afgekoeld tot ongeveer 30 tot 45 graden. Dat is de perfecte temperatuur om de goede bacteriën te laten groeien. Deze melkzuurbacteriën snoepen van de melk tot er meer en meer bacteriën komen die de melk dikker maken. Dit zorgt voor een lekkere fris-zure smaak. Al na een uur is de melk omgetoverd in gekoelde yoghurt en gaat het de pakken in die jij koopt in de winkel.