De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Wat is een appel? | Snap je hap

[um_bookmarks_button]

Appel

Wat is een appel?

Een appel is een vrucht van een appelboom. Er zijn heel veel soorten: bijvoorbeeld Elstar, Jonagold of Goudrennette. Die laatste soort wordt vaak gebruikt in appeltaarten. Wist je dat de appel van alle soorten fruit het meeste gegeten wordt in Nederland?

En dat is niet gek. Je hebt namelijk veel manieren om de appel te eten. Gewoon rauw uit de hand, in stukjes in een gezonde salade, of in een lekkere appelflap. Je kunt appels zelfs helemaal verpulveren, en er appelsap of appelmoes van maken. 

Wat zit er in een appel?

Het klokhuis is het binnenste van de appel. Hier zitten pitjes in. Het vruchtvlees kan je eten, dit is ook het lekkerste!Met het steeltje zit de appel vast aan de takken van de boom en het kroontje bestaat uit gedroogde blaadjes. De schil is het buitenste laagje en beschermt de binnenkant van de appel en heeft de meeste vezels. In een appel zitten veel voedingsvezels en kalium. Dit is erg gezond. 

Hoe groeit een appel?

Al in 10.000 voor Chr. werd de appel in het wild verzameld. De appel groeit namelijk aan de appelboom. Het begint met een knopje, waar blaadjes en witte en roze bloemetjes aan komen. Als deze bloemen zijn uitgebloeid komen er op die plaatsen kleine appeltjes. Deze groeien de hele zomer lang, daarna worden ze geplukt door de fruitteler.

De fruitteler plant en oogst de appels in een boomgaard in hele lange rijen. De takken van de appelbomen worden uit elkaar gebogen en met touwtjes vastgezet. Zo schijnt er meer zonlicht op de appels en worden ze sappiger en groter. Hierna worden de appels in koele kisten gelegd om ze vers te houden. Dan worden de appels gewassen en gesorteerd voor de winkels. Deze stop jij dan in je appelflap!