De kookboeken liggen in de winkel! Koop ze hier

Appeljam | Lekker veggie

[um_bookmarks_button]

Jam van appels, dat heb je misschien vaker gehoord. Maar jam van appelschillen? Dat is bijzonder! Dit recept uit Koken met Kinderen: Lekker veggie, maak je super snel. De eerste stap? Appelschillen verzamelen!

Wist je dat er over de hele wereld wel meer dan 7500 verschillende appelsoorten bestaan? De kleur van een appel vertelt meer dan je denkt. Hoe groener de appel, hoe zuurder van smaak en hoe roder, hoe zoeter de smaak. Handig om te weten!

Wil je een weddenschap met iemand houden? Zeg dat een appel lichter is dan water. Een appel bestaat namelijk voor ongeveer een kwart uit lucht en is daarmee lichter dan water. Daardoor zal een appel drijven op water en een peer bijvoorbeeld niet.

Wat heb je nodig:

Voor 250 ml

 • 500 gram appelschillen en klokhuizen
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 5 gram gele rozijnen

   

  • 100 milliliter water
  • halve theelepel kaneelpoeder
  • snufje zout

  Hoe maak je het?

  1. Appel gegeten? Dan heb je misschien de schillen en het klokhuis nog over. Deze restjes gebruik je in de jam. Was de schillen en de klokhuizen goed en dep ze daarna droog.

  2. Gooi de schillen en de klokhuizen in een pan, samen met de basterdsuiker, een snufje zout, het kaneelpoeder en het water. Doe het deksel erop en laat alles 25 minuten koken op een laag vuurtje. Je hoeft niet te roeren.

  3. Haal het deksel eraf, zet het vuur wat hoger en kook nog eens 10 minuten (of tot het water is verdampt). Nu moet je wel af en toe roeren!

  4. Haal de pan van het vuur. Pureer alles tot een gladde jam, met een staaf- mixer of een blender. Meng dan de rozijnen erdoor met een lepel. Zo blijven ze heel.

  5. Smeren en smullen!

  Tip: Lekker op brood, cake, rijstwafels, crackers … Eigenlijk op alles.

  Volg je ons al op onze socials? Daar vind je nog veel meer leuke video’s, spelletjes en recepten.